5 Pași pentru un networking mai bun

În ultima vreme simt că mi-a lipsit foarte mult networking-ul. Prin networking nu ma refer doar la a ieși cu colegii la cafea sau pur și simplu să mergi la un eveniment.

Networking-ul sănatos este atunci când mergi la evenimente și te implici în discuții cu alți oameni, le spui ideile tale de afaceri sau proiecte, aștepți și primești feedback-ul productiv.

Mulți se tem să își spună ideea crezând că cineva o va fura și va deveni milionar peste noapte. Sau mai stupid, ne temem să ne spunem ideile crezând că ceilalți vor râde de noi sau vor avea o părere proastă despre noi.

Ideea în sine nu valoreaza nimic. Valoarea este in modul cum execuți acea idee.

Ideas are shit, execution is the game. Gary Vaynerchuk

Pentru a face un networking de calitate trebuie să te pregătești puțin. Îți las mai jos 5 pași care te vor ajuta să faci networking mai bun.

1. Cu ce persoane te vei întâlni?

Înainte de a merge la un eveniment interesează-te cine va fi pe acolo, poate vin speakeri sau antreprenori de succe sau oameni la început de drum ca și tine. Studiază un pic cine sunt acești oameni, poate vin dintr-un domeniu care te interesează și poți învăța ceva din experiența lor. În orice caz, pregătește-ți un set de întrebări, pot fi întrebări generale sau focusate pe un anumit subiect.

2. Gândește-te ce vrei să aflii

Fă o listă cu ce vrei tu să afli de la acest eveniment, poate vrei o opinie generală, discuții cu anumite persoane cum am zis mai sus sau poate ai intrebări pentru organizatorii evenimentului. Ține lista aproape si nu pleca de la eveniment până nu o rezolvi!

3. Pregătește-ți povestea ta

Pregătește un elevator pitch despre tine și ideea ta. Fi sigur că îl memorezi bine și nu te bâlbâi. Fi sigur pe tine și spune-ți cu bucurie și entuziasm povestea ta. Fi o persoană vesela pentru ca oamenii să interacționeze cu plăcere cu tine.

4. Cărți de vizită

Pregătește-ți cărți de vizită sau o foaie cu ideile principale despre proiectul tău. Nu te du cu romane sau cv-uri europass sau mai știu eu ce. Fi creativ. De exemplu eu am o carte de vizită care are un QR code pe care dacă îl scanezi intri automat la mine pe site. În acest fel ai acces la informații despre mine, contact sau poți să vezi ce îmi coace mintea pe site. Asigură-te că oamenii cu care interacționezi au cum să ia legătura cu tine în viitor.

20180115_101718

5. Fi puternic

S-ar putea ca la început să nu obții mare lucru, să nu socializezi mai cu nimeni și să ai impresia că ai fost degeaba și doar ai pierdut timpul. Ei bine networking-ul de calitate cere antrenament. Ca orice aptitudine pe care ai dobândit-o până acum, trebuie să exersezi. Nu te da bătut din prima. Cere feedback de la prieteni sau de la oamenii cu care intrii în contact și vezi ce faci bine și ce faci rău. Îmbunătățește pe parcurs. Evoluează. Și eu am o reținere în a vorbi cu oameni noi, mă tem un pic, dar exersez și știu că voi reuși pentru că îmi place să fac acest lucru.

Sper să te ajute acest articol și sper să ne vedem la cât mai multe evenimente. Aștept păreri și feedback despre acest articol și orice vezi aici pe site!

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by The Creative Exchange on Unsplash