Regula celor 5

Azi vreau să vorbesc, așa pe scurt, despre oamenii de lângă noi.

Mulți dintre oamenii pe care îi urmăresc, în online și offline, spun că suntem suma celor 5 persoane cu care ne petrecem majoritatea timpului. Lorand spune că fiecare persoană din viața noastră este un lift pentru noi. Un lift care ne poate duce în sus sau în jos.

De aceea este foarte important cu cine ne petrecem timpul. Chiar și persoanele pe care le urmărim în online contează pentru că ne pot influența ghândirea și acțiunile noastre.

Sunt 2 tipuri de persoane care ne vor ajuta să avansăm și să ne dezvoltăm, mentorii și antrenorii (business coach, life coach etc.)

Mentorii sunt persoane care au ajuns la un rezultat pe care și noi îl dorim. Din experiența lor putem extrage anumite detalii și pași pe care să îi urmăm și să nu facem aceleași greșeli pe care le-au făcut și ei.

Coach-ul este o persoană care ne ajută să ne atingem potențialul maxim. Nu e neapărat ca acea persoană să fi ajuns ea acolo. În sport sunt destule exemple de antrenori care nu sunt foarte bun sportivi, dar sunt excepționali când trebuie să pregătească pe altcineva.

Dacă încă nu ești la stadiul în care ai un coach sau un mentor cu care să ai discuții zilnice sau săptămânale, îți recomand să studiezi un pic persoanele cu care îți petreci majoritatea timpului tău. Poate că va trebui să renunți la anumite persoane care sunt toxice și tu ști asta. Va fi greu, dar dacă vrei să ajungi unde ți-ai propus trebuie să faci acest lucru.

Obișnuiam să merg la multe petreceri, aveam ”prieteni” cu zecile, dar după ce mi-am schimbat viața și nu am mai băut am rămas cu 3. Dar ăia 3 oricând îi sun și am nevoie de ajutor sunt acolo pentru mine.

La fel și în familie. Nu avem mereu aceleași idei și nu suntem mereu pe aceeași lungime de undă, dar am binecuvântarea de a avea o familie care mi-a pus o bază solidă pe care eu acum voi construi mai departe.

Am în viața mea și persoane toxice pe care le voi îndepărta. Pur și simplu am realizat că viața este mult prea scurtă pentru a petrece timpul cu persoane care te enervează sau de la care nu mai ai nimic de învățat.

E vremea de schimbare. Românii au o vorbă ”Spune-mi cu cine te însoțești ca să îți spun cine ești” și uite că acum o spun și cei mai de succes oameni din lume.

Dacă vrei să câștigi mai mulți bani, petrece timp cu oameni care câștigă mai mult decât tine, dacă vrei să fi mai bun în domeniul tău, petrece timp cu oameni care sunt mai buni decât tine. Mă gândesc că îți dai seama cum funcționează și nu trebuie să mai repet exemple.

Caută și mergi la evenimente de networking. Am scris aici un articol despre asta. Caută pe YouTube și Google persoane care au excelat în domeniu tău și studiazăi. Studiază cărți scrise de ei, bloguri, reviste, orice au făcut.

Așa ajungi să dai înainte, așa ajungi să fi cine vrei să fi.

Zi cu pace,
Darius