Lipsă de încredere?

Discutam cu nașu’, la sfârșitul săptămânii trecute, despre lipsa noastră de încredere, noi ca popor.

Discuția a început de la business-ul în care s-au implicat soțiile noastre. Este o structură de tip MLM, iar lumea când aude de așa ceva, primul gând este structură piramidală bla bla bla țapă.

La fel și corporațiile au o imagine rea, că vin și ne fură banii și joburile. Bullshit (scuzați-mi franceza). Corporațiile chiar au adus un plus în domeniul de business, cine mai auzise, până la apariția lor, de training-uri, team bulding-uri și dezvoltare personală?

Părerea mea este că noi ca popor avem o lipsă de încredere, poate chiar și o lipsă de curaj când vine vorba de a face ceva nou.

Au fost înșelăciuni, țepe și plase, dar acum „detectorul de minciuni” (the bullshit detector) este mai dezvoltat. Mai ales la generația mea. Iar cine vrea să facă performanță nu mai caută să dea tunuri pentru că dispare imediat de pe piață.

Noi mai avem încă de învățat cum să ne iubim aproapele. Acum parcă fiecare se ingrijește de el, nu contează ce se întâmplă în jurul lui.

Lucrul acesta l-am întâlnit și în arhitectură, când beneficiarul zice „banii mei, terenul meu, fac ce vreau!” Nu contează că în zonă este un regulament care nu îți permite să îți faci casa cu 13 turnulețe colorate roz, unicorni și curcubee. Iar dacă ridicați privirea din pământ sau smartphone când mergeți pe stradă veți vedea despre ce vorbesc.

La fel se întâmplă și cu cei care își aruncă gunoiul pe geam, nu contează că în fața blocului sunt mormane de gunoi și focare de infecție, la ei in casă este „curat”. Am scris curat intre ghilimele pentru că sigur acele persoane au definiții diferite pentru curățenie sau igienă.

Totuși speranța e vie și prosperă. Faptul că oamenii sau mobilizat cu zecile de mii la protestele împotriva celor „101 dalmațieni și tata lor” sau acum mai bine zis „Dragnea’s angels”, este un semn bun. Spiritul civic se dezvoltă, comunitățile se dezvoltă. Nu vreau să dau acum un clișeu dar noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume.

Cineva trebuie să vină cu inițiativă și cineva trebuie să pornească lucrurile. Nu putem sta cu mâinile în sân și să zicem ”no hai să fie bine” și bun e bine într-o clipă. Este nevoie de voință, implicare și dedicare.

Iar am lungit-o, te las, mă întorc la treabă.

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by Evan Dennis on Unsplash