Tu cum îți organizezi banii?

De mult timp îmi doresc să fiu mai organizat cu bugetele personale. Când eram singur, cheltuiam banii cum și pe ce voiam. Acum trebuie și vreau să fiu mai responsabil în legătură cu cheltuielile pe care le fac.

Am reușit să îmi formez obiceiul de a urmări pe ce cheltui banii. Având aceste date strânse, de mai bine de un an de zile, urmează să îmi fac și bugete pentru fiecare categorie.

Până acum am folosit aplicația Monefy, dar vreau o aplicație cu mai multe opțiuni și de aceea voi trece pe HomeBudget, foarte recomandată de nașu’.

De asemenea voi planifica să pun și ceva bani pentru vacanță sau economii. Până acum nu am făcut lucrul acesta și de fiecare dată când primeam o sumă de bani, neprevăzută, imediat mă gândeam pe ce pot să îi cheltui. Stupid! Nu fă asta!

Este recomandat ca cel puțin 10%, din venitul tău lunar, să îl pui în plicul cu economii, iar când se va ivi oportunitatea pentru o investiție, care să îți aducă bani, ai de unde să faci investiția.

Pe lângă acest plic, poți să mai faci și plicuri pentru ieșiri în oraș, călătorii, cărți, anumit hobby sau donații. Nu uita de dezvoltarea ta personală.

Este foarte important să fi organizat cu banii tăi. Eu nu am avut niciodată un salar lunar, care să fie mereu la fel, primeam banii în funcție de cum lucram. Aveam perioade când încasam mult și cheltuiam și mai mult, pentru că nu am știut să mă organizez.

De când am devenit părinte, mă gândesc și la un cont de economii pentru copilul nostru și de aceea am devenit mult mai interesat de organizarea bugetelor personale.

Dumitra încă este mică, nu pricepe prea multe, dar vreau să fiu pregătit pentru perioada când va trebui să îi facem o educație financiară. Nu vreau să cheltuiască banii pe prostii cum am făcut eu, de multe ori. Pe lângă materialul genetic noi transmitem copiilor noștii și valori, convingeri și obiceiurile noastre. Dacă eu am obiceiul de a nu ține o evidență a banilor personali, cum să mă aștept de la copilul meu să facă așa ceva?

De aceea vreau să împart și cu tine articolele și persoanele pe care le urmăresc și de la care învăț.

Lorand este un clasic. Mereu când am o nelămurire intru la el pe blog și caut ceva legat de acel subiect. Îmi place stilul lui și îmi place cum scrie și vorbește. Îl ascult cu drag.

https://lorand.biz/financiar/cum-sa-ai-un-copil-prosper

Eusebiu Burcaș este altă persoană pe care este musai să o urmărim și să învățăm din articolele scrise sau de la seminariile lui. Eusebiu are și un ebook pe care îl poți descărca gratuit de la el de pe site.

Sper că ți-am trezit interesul în legătură cu banii tăi. Dacă ai găsit ceva articole interesante, aștept să le împarți cu noi.

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by NeONBRAND on Unsplash