5 indicatori financiari

A venit iarna, într-un final. Tare mult îmi place vremea de afară, frigul, zăpada, mai puțin fleașca neagră. Unde mai pui că nimic nu merge mai bine, pe frigul ăsta, decât o cafea de la Narcoffee Roasters. MMM delicios!

Destul cu discuțiile despre vreme, să trecem la subiectul de azi, 5 termeni pe care ar trebui să îi cunoască orice antreprenor la început de drum.

1. Cifra de afaceri.
Este reprezentată de totalul vânzărilor realizate pe o anumită perioadă de timp, de obicei se calculează pe an. În cifra de afaceri nu se include TVA-ul, rabaturile, reduceri acordate clienților sau alte scutiri.

2. Cheltuieli
Cheltuielile sunt de 2 feluri: fixe și variabile.

Cheltuielile fixe sunt reprezentate de salarii, chirii, orice sumă fixă pe care o plătești lunar.

Cheltuielile variabile sunt în funcție de producție. Dacă într-o lună ai produs 10 pâini și în următoarea 100 de pâini vei avea diferențe de cheltuieli la materia primă, consumuri cu utilitățile etc.

În totalul cheltuielilor trebuie să includem și cheltuielile pe impozite, impozit pe profit, TVA, impozit pe dividente etc.

3. Profitul net.
Este diferența dintre încasări și totalul cheltuielilor. Adică, cu ce bani rămânem după ce am plătit angajații, cheltuieli de producție, chirii, impozite, inclusiv impozitul pe dividente.

4. Marja de profit.
Este un idicator financiar, care ne arată în procente, cât de profitabil este business-ul nostru. Cu cât marja de profit este mai mare, cu atât business-ul este mai profitabil. Pentru a crește marja de profit trebuie să optimizăm cheltuielile, să vindem produse cu adaos mare, să negociem prețurile la materia brută pe care o folosim, etc.

5. Brake even point.
Poate că acesta este unul dintre cei mai importanți indici finaciari pentru un business. Punctul de brake even îl atingem atunci când totalul veniturilor este egal cu totalul cheltuielilor. Ce este peste acest punct este profit. Când distanța dintre totalul cheltuielilor si totalul vanzarilor este la maxim se numeste maximizare (ala e maximul pe care il poate face firma, folosirea la maxim a resurselor umane si fixe in firma).

Punctul de brake even poate fi calculat zilnic, săptămânal sau lunar, în funcție de domeniul tău de activitate. Cunoscând acest indicator, vei avea un control mai mare asupra afacerii tale.

 

Am scris aici, foarte pe scurt, despre doar 5 indicatori financiari pe care trebuie să îi stăpânești. Când pornești pe drumul antreprenoriatului, asigură-te că ai cunoștințele minime necesare în acest domeniu. Nu porni la drum bazându-te doar pe intuiție și sentiment.

Trebuie să ai în vedere care sunt indicatorii financiari dintr-o firmă, dacă nu vei ajunge să pierzi ceea ce ai construit și te vei apuca să zici că ”În România nu se pot face afaceri”. Fi serios și vei reuși.

Cam atât și pe ziua de azi, dacă ai avut răbdare să citești până aici și ți-a plăcut, împarte și cu prietenii tăi. Dă un share, ajută.

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by Olu Eletu on Unsplash