Pacea mondială

Da știu, super cheezy titlu, dar cred că este un articol interesant.

Am văzut pe stradă, o doamnă care împărțea ceva flyere pe care scria mare, pacea mondială. Nu știu cine este doamna sau dacă aparține unui anumit grup de oameni, dar primul meu gând a fos: ”Nu există așa ceva și nici nu va exista.”

Hai să îți spun și de ce cred eu asta.

În primul rând, majoritatea dintre noi, nu trăim în pace cu noi înșine sau cu aproapele nostru, cel lângă care ne petrecem majoritatea timpului. Ca să nu mai spun că războaie au fost și sunt de când lumea și pământul.

Cum binele există în prezența răului, așa și pacea există în prezența războiului. Să te apuci acum să lupți pentru pace mondială, mi se pare pur și simplu imposibil. Ar trebui să schimbi mentalitățile a miliarde de oameni, ca să nu mai spun că ar trebui schimbat și sistemul valoric al acestor persoane.

Dar mie mi s-a dus repede gândul la pacea din noi. În noi nu este mereu pace, nu știm clar care sunt valorile noastre, iar dacă nu trăim conform valorilor noastre nu vom avea pace. E ca atunci când tu vrei să slăbești dar mănânci numai fast food și apoi te simți prost pentru că ai făcut asta. Să fim serioși.

Să obții pacea este un drum lung și, cred eu, ar trebui să fie sensul sau măcar parte din sensul nostru pe pământ. Este o luptă grea, încercările vin de peste tot, uită-te, de fapt nu te uita, la ce se întâmplă în mass-media. Majoritatea știrilor sunt despre hoții, crime, politicieni corupți și fără scrupule, etc.

Nu știu ce mai scria pe acel flyer, dar cred că avea legătură cu o anumită religie sau ceva de acest gen. Doamna nu era de la ONU, asta pot să vă spun sigur.

Dacă ne uităm și în Noul Testamen, după înviere, primele cuvinte adresate ucenicilor, de către Iisus, sunt ”Pace vouă!”. Deci este ceva de care noi oamenii cam ducem lipsă, uneori.

Și formula mea de încheiere se leagă de acest subiect al păcii. Zi cu pace, are 2 sensuri, spune cu pace, adică nu vorbi urât și degeaba, iar al doilea sens este o ”urare„ de zi liniștită.

Zi cu pace, dacă vrei, tu ce părere ai despre pace?

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by Jon Tyson on Unsplash