Creativitatea este cea mai importantă abilitate pentru generația care urmează. Este o ideea luată dintr-un interviu cu Tom Bilyeu gazdă și Chase Jarvis invitat.
Poate că pare un pic prea folosită ideea asta de creativitate, mai ales în domeniul meu, mereu aud că oamenii sunt creativi, că fac lucruri creative, când de fapt adevărul este altul.
Acum sunt sute, poate chiar mii, de aplicații pe telefon care îți editează automat pozele, îți pun tot felul de filtre și ai ceva ”feșăn” să pui pe social media. Dar oare putem numi asta creativitate? Să aplici un filtru, pe care l-a gândit altcineva, peste poza ta și să spui că ești creativ?
Jack Ma, în multe interviuri, spune că noi trebuie să ne îvățăm copiii creativitatea, trebuie să îi învățăm arta, lucruri care un robot sau o mașinărie nu le poate face.
De aceea sistemul de învățământ actual este în mare pericol, mă rog, mai mult copiii sunt în pericol.
Este prima dată în istorie, când făcând lucrul cel mai sigur, este cea mai riscantă mișcare pe care o poți face. Chase Jarvis
Sunt total de acord cu această afirmație. Dacă stăm bine să ne gândim, nimeni nu îți mai poate asigura, că după ce termini 6 ani de facultate, vei avea un job sigur, stabil și care te plătește bine. Și pe lângă toate astea vei fi și împlinit. Nu cred că mai există așa ceva.
O parte din școlile și facultățile actuale, încep să își piardă relevanța, în comparație cu accesul la informații de caliate. Iar că să pun și mai accentuat punctul pe i, îți dau un exemplu de care m-am lovit și eu.
Aveam în cap, ca după ce termin facultatea de arhitectură, să mă înscriu să fac un MBA în business. Dar studiind un pic școlile care fac acest lucru, am început să aflu că mulți dintre oamenii care predau acolo, nu conduc afaceri, nu prea au legătură cu ce se întâmplă în lumea reală. Și atunci, de ce să mergă să dau câteva mii de euro, să mai pierd 2-3 ani pentru niște discuții? Mai bine investesc acei bani în mine iar perioada aceasta de 2-3 ani fac business, o dau de gard, reușesc și învăț din experiențe. Plus că acum sunt tot felul de evenimente, unde poți să mergi să dai mâna și să schimbi idei cu oameni care chiar au făcut ceva în domeniul aceste, și poți afla informații exacte pentru problema pe care o ai.
Nu vreau să spun acum că toate facultățile sunt inutile. Sunt informații relevante și acolo, dar sunt și materii de umplutură. Plus că profesorii buni sunt tot mai greu de găsit, părerea mea.
Facultatea ar trebui să aibe alt rol, părerea mea. Trebuie să te ajute să îți găsești pasiunea, să îți dai seama de ceea ce vrei să faci, să îți faci relații, prietenii și experiențe care sunt utile pentru tine.
Iar acum rămâne întrebarea ce înseamnă să fi creativ? Mai poți fi original? Mai sunt lucruri care încă nu au fost inventate?
Sincer, eu cred că da. Și cred că pentru a fi creativ este nevoie de o schimbare de mindset. Trebuie să ieșim și să scăpăm de vechiul mod de a face lucrurile. Caută inspirația în domenii conexe cu domeniul tău de activitate.
Dorin Ștefan, arhitect român, spunea că el nu se uită în reviste de arhitectură pentru inspirație, nu îl inspiră neapărat arhitectura pe care au făcut-o alții, își găsește inspirație în design sau alte domenii.
Atât și pentru azi, ne vedem mâine, tot aici.
Zi cu pace,
Darius.
Cover Photo by Matthieu Comoy on Unsplash