Speranță nouă?

Nu mă pricep la politică, ți-o spun din start. Dar știu că ce se întâmplă acum este total greșit.

Îmi place Cioloș, îmi place și Moise Guran, chiar dacă nu sunt mereu de acord cu toate ideile lor, simt că sunt 2 oameni care merită ascultați. Sincer să fiu, avem mare nevoie de oameni ca ei.

Din lenea care m-a apucat după masa de prânz, dădeam lejer scroll pe facebook. Am dat peste aceste 2 articole și m-am apucat să le citesc.

Știu că acum multă lume se ferește de politică din teama de a nu fi catalogați drept hoți, corupți, sau mai știu eu ce. Dar dacă oamenii buni și capabili nu se implică, atunci clar că locurile vor fi ocupate de oameni….ei bine oamenii care ne conduc acum, ce să mai.

Din articolul scris de Moise mi-a plăcut acest pasaj:

Mediul politic s-a degradat și, odată cu el, și democrația. Mult timp nu mai poate rezista. Presa este sub asediu, preluată bucată cu bucată, hărțuită cu CNA sau presată financiar, Strada a obosit, Justiția e cu fiecare zi tot mai ciuruită, iar președintele pare că a abandonat. Națiunea are nevoie de un steag sub care să supraviețuiască unor evenimente excepționale (care se prefigurează) și, în opinia mea, acest steag nu poate fi acum un partid sau un om, ci, mai degrabă, un set scurt de obiective ferme, care să unească ce a mai rămas sănătos din societatea noastră.

Nici replica lui Dacian Cioloș nu a fost rea:

Mai important decât toate, în acest moment de o gravitate excepțională pentru națiunea noastră, un moment în care promisiunile aberante, mitocănia, agresivitatea și corupția ne-au făcut să ne urâm unii pe ceilalți, să nu mai avem încredere, să nu mai distingem minciuna de adevăr, avem nevoie să fim Împreună. Corupția nu are ideologie. Nu e de stânga sau de dreapta.

Mă simt un pic ciudat să scriu despre politică, nu mă pricep, deocamdată. Dar am de gând să o învăț, am responsabilitatea de a îmi educa pruncii despre politică, ce este și cu ce se mănâncă. Nu să mă ascund în spatele expresiei: o adunătură de hoți și corupți. Sau să zic că dacă ei fură și noi trebuie să furăm, pentru că așa merg lucrurile.

Nu sunt de acord cu asta. Așa nu se va mai schimba nimic și vom ajunge să ne dăm în cap pentru un colț de pâine. Să fim serioși.

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by Jason Leung on Unsplash