Copie după buletin vă rog!

Nu pot să cred câtă birocrație este încă în România.

Când faci un business, trebuie să îi faci clientului cea mai simplă și ușoară metodă de a te plăti pentru produsul sau serviciul oferit.

Când trebe să plătești ceva la stat, este destul de complicat, fi la ghișeul cutare la ora cutare, dute acolo după o adeverință și în partea cealaltă a orașului pentru alta etc etc, știți povestea.

În plus, stăteam și mă gândeam câte copii, după buletin numai, sunt arhivate inutil la instituțiile statului. Ca să nu mai vorbim de cereri, declarații și alte cele.

Uite aici un exemplu bun de digitalizare la nivel de stat.

S-ar putea face și la noi o bază de date cu datele personale ale fiecărui cetățean, formularele sa fie și ele virtuale și să dea tanti de la ghișeu print direct cu formularul completat.

Este stupid și inutil să îmi completez datele de mai multe ori când fac un singur lucru. Pe fiecare foaie, copie și original. Mai lipsește introducerea copiei originale la copie. Mindblown.

Oamenii se tem să își facă buletinul acela cu cip, că vezi Doamne nu mai au intimitate și nu vor să-și dea datele personale. Ăăăă helău! Statul îți emite buletinul deci cam știe cum te cheamă, unde stai și câte copii de buletin ai făcut, poate știe și câte mai ai de făcut, nu sunt sigur. Ca să nu mai spun că majoritatea dintre noi, avem mereu cel puțin un telefon la noi. Telefon în care am pus amprentele, irisul și acum începem să ne scanăm chipul. Plus că știe mereu locația în care te afli. Date care habar nu avem unde ajung. Dar nu, statul nu are voie să știe datele mele. Fi serios.

Plus, de cele mai multe ori, nu sunt locuri de parcare suficiente, special amenajate pentru fiecare instituție, spațiile în care se desfășoară activitatea sunt arhipline de dulapuri, cutii (cu copii după buletin presupun). Sunt prost luminate, prost aerisite și desigur este acea persoana la coadă care nu a primit notificarea despre cum se folosește apa și săpunul.

Vă rog frumos, după ce ați terminat de citit, sa vă prezentați la ghișeu cu o copie după bolentin. Am ceva spațiu liber în birou și cred că ar da bine niște cutii de arhivă acolo.

Zi cu pace și puțină birocrație,
Darius

Cover Photo by Manolo Chrétien on Unsplash