Time is money?

Aud în jurul meu foarte mulți oameni care se plâng că nu au timp. Chiar și eu fac lucrul ăsta cu toate că știu că nu am dreptate.

Timpul este singura resursă pe care toți o avem în aceeași cantitate. 24 de ore într-o zi. Cel mai sărac om de pe planetă are la fel, cel mai bogt om, la fel. Și atunci unde este diferența? De ce unii apucă sa facă multe iar alții au impresia că nu fac nimic?

Diferența este în modul în care folosim timpul. Sunt o grămadă de citate despre timp, dar am auzit unul care mi-a rămas în minte:

Oamenii bogați au televizoare mici și biblioteci mari, iar oamenii săraci au biblioteci mici și televizoare mari. –Zig Ziglar

Ei bine asta ce înseamnă? Înseamnă că o persoană care este mai dezvoltată, în loc să se uite la o nouă telenovelă de pe Kanal D sau la un sezon din House of Card pe Netflix, stă și citește. Investește în el, își dezvoltă abilitățile și ajunge să câștige mai bine.

Vă spun din experiența proprie. Eram rege la vizionat seriale, nimeni nu mă bătea. Știam tot ce mișcă. E adevărat că alteceva nu mai făceam. Trebuie să recunosc că încă mă mai uit la seriale dar destul de rar.

Am înlocuit serialele cu conferințe, Ted Talks sau vlogurile unor oameni de la care am foarte multe de învățat, cum ar fi Gary Vee, Casey Neistat, Peter McKinnon, Chase Jarvis și alții.

De mai bine de un an îmi urmăresc timpul mult mai atent. Cel puțin când lucrez. Știu destul de exact câte ore am lucrat pe un anumit proiect, iar în ultima perioadă am intrat și mai adânc în detaliu și am urmărit și cât timp consum pe anumite faze din proiect.

Acest lucru mă ajută să știu mai bine cum fac o ofertă de preț sau ce deadline să setez.

De asemenea am realizat că pentru a lucra 8 ore, aici mă refer strict la lucru, nu la navetă, pauza de masă sau alte, trebuie să stau minim 12 ore la birou.

Deci, atunci când ești nervos pe șefu’ că ai stat jumătate de oră peste program, gândește-te că tu ești angajat să lucrezi 8 ore, dar din alea 8 mai stai și la o cafea cu colegii, mai o poveste, mai una, mai alta, știi cum e.

Este bine să îți urmărești timpul și pentru a ști cât faci de acasă până la birou, de exemplu. Ve știi, în funcție de rutina ta de dimineață, la ce oră trebuie să te trezești pentru a ajunge la timp la birou.

Eu folosesc Toggl pentru a urmări pe ce cheltui timpul. Are interfața drăguță, este gratuit (pentru anumite lucruri în plus trebuie să plătești dar eu nu am avut încă nevoie) are aplicație și pentru calculator dar eu îl folosesc din Chrome. Are app și pentru telefon, dacă ești pe drum sau lucrezi dintr-o cafenea poți să îți urmărești timpul foarte ușor.

În plus, poți genera rapoarte din aplicație, unde vezi timpii din proiectul tău. Este destul de simplu dar necesită o anumită disciplină. Efort care eu zic că merită.

Sigur și tu te-ai lovit de zile în care te uiți dimineața la ceas, este ora 10:00 iar peste o jumătate de oră când te uiți este ora 20:00. Apoi stai și te gândești ce ai făcut toată ziua că nu se vede nimic după tine.

Mie mi se pare un pic ciudat, avem atâta tehnologie care a fost creată pentru a ne ajuta să reducem timpul și efortul zilnic pe care îl depunem, dar parcă tot mai mult efort este și tot mai puțin timp.

De aceea am ales să fiu mai responsabil cu timpul meu. Sper ca și tu să faci la fel. Dacă ai altă metodă de măsura ce faci cu timpul tău, aștept să îmi scri. 😀

Zi cu pace,
Darius