Don’t give up!

Mă gândeam azi la cât de ușor renunțăm la visele noastre atunci când trebuie să ieșim un pic din zona de confort. Suntem așa de împământeniți în rutinele noastre zilnice că imediat renunțăm când trebuie să facem ceva diferit, ceva mai greu. Nu realizăm că stilul nostru de viață actual definește starea noastră, fie că vorbim de sănătate, timp liber sau stare financiară.

De asemenea mă gândeam unde am fi fost astăzi dacă toți oamenii de știință sau oamenii care au schimbat paradigme în diferite domenii ar fi renunțat la fel de ușor.

Dar întrebarea cea mai interesantă, cred eu, este că de ce nu schimbăm ceva ce știm că ne face rău? Asta este o întrebare ce îmi stă în gând de multă vreme.

Ei bine dacă ai visuri nesimțite și țeluri mari trebuie să faci ceva. Acum se promovează ideea aia că Mark Zuckerberg, Bill Gates și mulți alții au renunțat la facultate și au ajuns printre cei mai bogați oameni din lume.

Ok de acord, dar uită-te un pic de la ce facultăți au plecat ei, Harvard, Princeton, Standford, nu de la Geografia Turismului de la Sibiu. Nu am nimic cu Facultatea de la Sibiu, dar vreau să subliniez faptul că la acele facultăți nu se intră pe bază de dosar și trebuie să muncești mult pentru a avea un loc acolo.

Plus că ”succesele peste noapte” nu s-au întâmplat pe canapea cu un bol de pop-corn în brațe, un bidon de cola lângă și cu un sezon din cel mai hot serial de pe Netflix.

Oamenii de genul acesta au ani mulți de muncă și trudă în spate, doar că nimeni nu știe lucrul acesta sau pur și simplu îl ignoră. Cei care cu adevărat moștenesc ceva peste noapte, se vor stinge la fel de repede precum s-au aprins. Oamenii care folosesc mașini scumpe, ceasuri, case sau orice alt obiect pentru a demonstra lumii cât sunt ei de înstăriți, sunt oameni care sunt nesiguri de ei. E ok să îți dorești mașini scumpe dacă ești pasionat de ele, dar dacă le vrei doar pentru a te vedea alții în ele…..think again.

Câteva sfaturi pe care le-am adunat și eu de prin cărți, interviuri sau magicul net.

1. Stabilește-ți foarte clar obiectivele. Un obiectiv trebuie să fie ceva concret, scris și planificat. De exemplu: anul acesta vreau să merg mai mult cu bicicleta – acesta nu este un obiectiv. Pentru a-l transforma în obiectiv trebuie să zicem așa: Până în 31 decembrie vreau să fac 1200 km cu bicicleta. Asta înseamnă 100 km pe lună (luăm în considerare că am setat obiectivul în ianuarie). 100 km pe lună înseamă cam 3.3 km pe zi. Deci acum știu că dacă în fiecare zi merg 3.3 km cu bicicleta, până în 31 decembrie voi parcurge distanța propusă.

Totul trebuie să fie foarte clar, stabilește-ți obiectivul și apoi vezi care sunt pașii pentru a putea ajunge acolo. Lorand a scris o carte care te va ajuta foarte mult în setarea obiectivelor.

2. Start with your why

Nu cred că pot să o spun mai bine decât Simon Sinek. Găsește lucrul acela care te motivează, de ce vrei să faci ceea ce vrei să faci? Când vei reuși să răspunzi cu adevărat la această întrebare, atunci nimic nu va mai fi imposibil. Nu iți bate capul cu ce vor crede alții despre tine, dacă vrei să faci fluturași din săpun (super random exemplu), fă fluturași din săpun și fi fericit!

3. Nu te lăsa influențat. Nu îi lăsa pe cei de lângă tine să îți omoare visul. E destul că școala nu ne învață să visăm, să ne setăm niște obiective și să le transformăm în misiunea noastră zi de zi. E destul, nu mai lăsa și societatea să facă același lucru cu tine, mai ales online. Oamenii sunt plini de frustrări și nu vor să te vadă că tu reușești și ei eșuează. Sunt oameni care se hrănesc cu asta. Renunță la ei. Am scrisi aici câteva cuvinte despre oamenii toxici.

Când 99% de oameni se îndoiesc de ideea ta, e posibil să te înșeli sau ești pe cale de a face istorie. Scott Belsky

Acest citat este unul dintre citatele mele preferate. În engleză sună un pic mai bine, When 99% of people doubt your idea, you’re either gravely wrong or about to make history. Genial.

4. E ok să eșuezi. Și aici am un citat bun pentru tine.

Succesul nu este ceea ce faci când ești la înălțime, succesul este cât de tare sari înapoi când atingi fundul. George S.Patton Jr.

Dumnezeu nu a făcut lumea într-o zi și nici Roma nu s-a construit într-o zi. Suntem oameni, e normal să greșim, dar e mai greu să ne redresăm. Nu lăsa un eșec să te abată de la drumul tău. Repet, gândește-te la Elon Musk câte eșecuri a avut, sau la Jeff Bezoz care le-a spus investitorilor săi că le va pierde banii, el are un proces de trial and error care presupune multe greșeli. Dar învățând din ele a reușit să creeze un monstru de business și să devină cel mai bogat om din lume. Când prețul acțiunilor firmei Amazon cresc cu 1% lui Bezoz îi crește averea personală cu 1 miliard de dolari. Think about that.

5. Găsește-ți mentori, găsește oameni care te inspiră, care au făcut ceea ce vreu tu să faci. Găsește-i, copiază-i și fă mai bine decât ei. Fă niște vision board-uri și asigură-te că te uiți peste ele în fiecare zi.

Iar la final, cel mai important sfat, luptă. Luptă și nu te lăsa învins. Atât timp cât tu crezi în visul tău, asigură-te că îl vei îndeplini. Dacă tu nu visezi pentru tine înseamă că altcineva o face în locul tău.

Zi cu pace,
Darius

Cover Photo by Annie Spratt on Unsplash